REIZEN IN MALAWI:
ONTDEK DE SCHOONHEID
VAN DIT VERRASSEND MOOIE LAND

Malawi als jouw vakantiebestemming. Lees op deze pagina meer informatie over de beste reisperiode, vaccinaties, visa, munteenheid, verzekeringen, reistips, fotografie, fooien, tijdzone, eten/drinken en elektriciteit.

15

ETHNISCHE GROEPEN

118484

KM2

19,13

MILJOEN MENSEN

Explore-Malawi-Reizen-in-Malawi-01

Explore Malawi

REIZEN

IN

MALAWI

Je hebt Malawi gekozen als mogelijke vakantiebestemming. Dat is geweldig! Maar wanneer kan je nu het beste gaan? En hoe bereid je jezelf voor op een vakantie in dit land? Wat kan je beter van tevoren regelen? En wat zijn handige tips tijdens je vakantie? Wij geven je een overzicht van de belangrijkste dingen die je moet weten wanneer je naar Malawi gaat.

BESTE REISPERIODE?

Reizigers kunnen Malawi het hele jaar door bezoeken, maar het is goed om de voor- en nadelen van de verschillende seizoenen in gedachten te houden Malawi heeft een hete zomerse regenperiode van november tot begin april, dus de beste tijd om te bezoeken is tijdens de droge lokale wintermaanden – april tot eind oktober. In de winter kan het behoorlijk koud worden op het hooggelegen Nyika-plateau, maar aan de oever van het Malawimeer kun je warme, zonnige en droge dagen verwachten – geweldig strandweer! Dit is ook het moment waarop je naar Malawi moet gaan voor de beste ´game-viewings´ – veel van de vegetatie is verdroogd en dieren concentreren zich bij rivieren en permanente waterpoelen.

 

In de lokale zomermaanden januari en februari kunnen de temperaturen onaangenaam hoog worden en de kans op regenval is het grootst en door de vochtigheid geldt dat helaas ook voor malaria. Daarnaast kunnen sommige wegen in de nationale parken onbegaanbaar worden.

EEN GOEDE VOORBEREIDING

Vaccinaties:
Voor een bezoek aan Malawi worden de volgende vaccinaties aanbevolen: DTP en een vaccinatie tegen hepatitis A/B. Malaria komt voor in Malawi, vooral in het natte seizoen, dus ook een malariaprofylaxe wordt aanbevolen. Vraag uw plaatselijke gezondheidsdienst voor het meest actuele advies over vaccinaties en preventieve zorg.

 

Visa
Momenteel krijgen personen uit 34 landen visumvrije toegang tot Malawi. Burgers uit de meeste westerse landen en alle EU-landen moeten echter voorafgaand aan hun bezoek een toeristenvisum aanvragen, dat 90 dagen geldig is.

 

Tegenwoordig kan men online (https://www.evisa.gov.mw/) de e-visumaanvraag voltooien. Hiervoor dient men de volgende documenten te scannen en te uploaden bij de aanvraag:

Pasfoto

Kopie van het paspoort

Boekingsbevestiging van de reis of het verblijf in Malawi

Wanneer je een aanvraag doet namens een minderjarige persoon, dient men ook de volgende documenten te scannen en up te laden:

De gescande originele geboorteakte van de minderjarige

De paspoortpagina van de wettelijke voogd van de minderjarige

Toestemmingsbrief van de wettelijke ouders/voogd

FINANCIËN

De lokale munteenheid in Malawi is de Kwacha, hoewel ook Amerikaanse dollars in het hele land worden geaccepteerd. De acceptatie van creditcards verbetert, maar vertrouw er niet te veel op in de meer afgelegen gebieden van Malawi. Voor de dagelijkse uitgaven is het altijd belangrijk om een portemonnee met kleinere biljetten en muntgeld te hebben en de rest van uw geld gescheiden en uit het zicht te houden.

 

Zeker als je meerdere dagen in afgelegen gebieden doorbrengt, zorg dan dat je genoeg geld bij je hebt. Verder is het aan te raden om een ‘mix’ van betaalmiddelen mee te nemen, waaronder contant geld, een wereldbetaalpas en een creditcard (VISA of MasterCard). We raden ook aan om Amerikaanse dollars bij te hebben voor noodgevallen, die je overigens ook nodig hebt voor het overschrijden van de landsgrenzen (inreisvisum).

 

Er zijn geldautomaten (Automated Teller Machines – ATM) beschikbaar in de grotere steden van Malawi. Onthoud dat voor elke transactie extra bankkosten in rekening kunnen worden gebracht. Vergeet ook niet de beveiligingsinstellingen van uw bankpassen te wijzigen in ‘Wereldwijd’ indien nodig – vraag uw lokale bank om instructies.

LEESTIPS

Er zijn veel goede gidsen over Malawi, zoals de Rough Guide, Lonely Planet en Bradt. Voor die gidsen die specifiek over de natuur van Malawi gaan, kunt u altijd een lokale boekwinkel bezoeken.

VERZEKERING

We raden sterk aan om een degelijke reis- en annuleringsverzekering af te sluiten, zodat onverwachte kosten door bijvoorbeeld ziekte of een ongeval, of voor het vervangen van gestolen of verloren bagage, gedekt zijn.

 

We raden aan om uw lokale verzekeringsmaatschappij of bank om advies te vragen. Ook is het verstandig om de zorgverzekeraar te vragen naar de dekking van mogelijke medische uitgaven wanneer er zich lokaal iets voordoet.

IK GA OP REIS EN NEEM MEE

Verrekijker

Camera met extra SD-kaart

Reisgids/ app

Gids voor dieren/ app

Hoofdlampje

Pet of hoed

Cd’s of USB met Afrikaanse beats

Bordspellen

Waterfles met filter

Zakmes

REISTIPS

Fotografie:
Het is gegarandeerd dat je schitterende foto’s zult nemen. Voor de echte professionals is een telelens een must voor ‘wildlife’ fotografie. Onthoud echter een aantal basisregels terwijl je foto’s neemt. Wanneer je een foto wilt maken van mensen, vraag dan altijd eerst om hun toestemming. Op plaatsen die veel bezocht worden door toeristen zullen sommige lokale mensen om geld kunnen vragen. Onderhandel vriendelijk en maak niet stiekem foto’s.​

 

Tijd
De in Malawi gehanteerde tijdszone is het hele jaar door de zogenaamde Central Africa Time (CAT). Het onderscheid tussen zomer- en wintertijd wordt momenteel niet toegepast.

Fooien
Zoals gebruikelijk in de hele wereld, is het geven van fooien in Malawi volledig vrijwillig en afhankelijk van de kwaliteit van de service die u heeft ontvangen. Bij Explore Malawi zijn we van mening dat goede service moet worden beloond, maar u moet ook rekening houden met de mogelijke impact die fooien kunnen hebben op de lokale gemeenschap. Fooien kunnen een groot verschil maken voor mensen in de dienstverlenende sector, zoals obers, gidsen en ´trackers´. Er is echter een dunne lijn tussen de juiste hoeveelheid om een fooi te geven en te veel fooien: te veel fooien kunnen de balans van de lokale economie echt beïnvloeden.

In restaurants is het gebruikelijk om een fooi te geven van ongeveer 5-10% van uw rekening. Chauffeurs en gidsen stellen ook een fooi op prijs, aangezien dit vaak niet alleen een extraatje is, maar meestal een onderdeel vormt van hun salaris waarvan een gezin leeft. In pensions en hotels vindt u meestal een ‘fooienpot’ die vervolgens met iedereen wordt gedeeld, aangezien ook de tuinman bijdraagt aan een comfortabel verblijf. Mensen die je in het openbaar een plezier doen, zoals het schoonmaken van je raam of op je auto passen, krijgen normaal gesproken ook een fooi.

EEN DAG OP PRIVÉ SAFARI IN MALAWI

Word wakker met het geluid van zingende vogels en het trompetteren van olifanten, terwijl de eerste stralen van zonlicht de donkere nacht veranderen in landschap met een gouden kleur.

Terwijl je nog geniet van het uitgebreide ontbijt, maakt je persoonlijke gids de auto alvast gereed voor deze reisdag. Je rijdt door de uitgestrekte natuur en steeds veranderende landschappen, terwijl je geniet van goede Afrikaanse muziek op de achtergrond. Jullie ´spotten´ tijdens de rit wilde dieren die zich ophouden in de landschappen die jullie doorkruisen en met wat geluk moet je misschien ‘voorrang’ geven een kudde overstekende olifanten.

Je komt aan op je volgende bestemming en gaat eerst wat opfrissen en relaxen. Tijdens de gamedrive in de namiddag zie je veel antilopen en een groot wild van dichtbij. Na de opwinding volgt een verfrissende duik in het zwembad, gevolgd door wat ontspanning en een goed boek onder de schaduw van enorme acaciabomen.

Bij zonsondergang toont dit landschap zich van zijn mooiste kant. Neem de tijd om dit natuurlijke wonder van veranderende kleuren te bekijken en te zien hoe schaduwen langer worden; luister naar het gehuil van de hyena aan het einde van een avontuurlijke dag in Malawi. Tijd voor een diner rond een knisperend kampvuur, aangevuld met fijne Zuid-Afrikaanse wijn of een ijskoud biertje?

Volledig tevreden val je in slaap onder de sterrenhemel met het geluid van tjilpende krekels wetende dat Malawi morgen weer op je wacht, met nog meer avonturen en onvergetelijke herinneringen. Make some time to watch this natural wonder of changing colors see how shadows grow longer; listen to the howling of the hyena calling in the ending of another adventurous day in Malawi.

Time for dinner around a roaring campfire complimented by fine South African wine or an ice-cold beer?

Finally, fully satisfied, fall asleep under the starry sky and the sound of chirping crickets knowing that Malawi waits for tomorrow, with more adventures and unforgettable memories.

ETEN

De keuken van Malawi is niet beïnvloed door veel andere culturen en is daardoor erg traditioneel gebleven. Er zijn veel boeren in Malawi en de bevolking verbouwt veel van haar eigen voedsel. Het land staat bekend om zijn ‘tuck shops’, kleine winkeltjes in landelijke gebieden die een verscheidenheid aan snacks verkopen. Deze voedingsmiddelen omvatten vleespastei, een soort saucijzenbroodjes, ´bunny chow´ (broodjes die gefrituurd zijn en gevuld met een mix van kerrievlees en aardappelmix. Het Malawimeer is niet alleen een populaire toeristenbestemming, het is ook een bron van verse vis, de specialiteit van het land.

Dranken
Thee is het op één na grootste exportgewas van Malawi en als zodanig van ongelooflijk hoge kwaliteit. Drink geen kraanwater. Zorg er liever voor dat je voldoende flessenwater bij je heeft: 5L-waterflessen worden verkocht in supermarkten en tankstations. Zuid-Afrikaanse wijn wordt natuurlijk in overvloede verkocht en is van hoge kwaliteit. Er worden lekkere bieren gebrouwen in Malawi.

ELEKTRICITEIT

De netspanning in Malawi is 220/240 Volt. De stopcontacten zijn van het type G. Een Europese omvormstekkerdoos is handig wanneer je meerdere apparaten tegelijk wilt opladen. Ook zijn stroomstoringen niet ongebruikelijk, dus een zaklamp of een hoofdlampje zijn zeer aan te raden.

TELEFOON

De internationale toegangscode voor Malawi wanneer je vanuit het buitenland belt is +265. Telefoongesprekken binnen Malawi zijn goedkoop en het netwerk tussen de grote steden is over het algemeen betrouwbaar.

 

Goedkope lokale simkaarten zijn, vooral op het Airtel-netwerk, goed qua datagebruik en om lokaal te kunnen bellen. Simkaarten en opwaardeertegoeden zijn overal gemakkelijk verkrijgbaar.

Malawi als mogelijke vakantiebestemming. Ontdek de schoonheid van dit verrassend mooie land!