Deze Avontuurlijke Malawi Reis Zal Een Onvergetelijke Ervaring Worden

BESTE PLAATSEN OM TE BEZOEKEN IN MALAWI

Explore Malawi

REIZEN

IN

MALAWI

Malawi is de onontdekte parel van Afrika, ook wel het warme hart van Afrika genoemd. Malawi is het thuis van een van de meest gastvrije mensen van het continent. Er zijn vele nationale parken die een onverwachte variëteit bieden aan safari’s om wilde dieren te spotten, zoals safari’s per 4×4, te paard of te voet, vanzelfsprekend allemaal onder begeleiding van een ervaren gids. Malawi is ook bekend als Afrika’s mooiste – niet aan zee grenzende – strandbestemming, met ongerepte idyllische eilanden, prachtige zoetwaterstranden en een levendige overvloed aan tropische zoetwatervissen. Het land grenst aan Mozambique, Tanzania en Zambia. En met een consistente democratie sinds de onafhankelijkheid in 1964 is het, behalve dat het er heel erg mooi is, ook een absoluut veilig en politiek stabiel land om te kunnen bezoeken.

De beste bezienswaardigheden & highlights in Malawi:

1. LILONGWE

Hoewel de hoofdstad van Malawi in de ondiepe vallei van de Lilongwe-rivier ligt, ligt deze stad toch nog altijd op een hoogte van 1.050 meter. Het is de grootste stad en het economische middelpunt en het vervoersknooppunt van het land.

Hoewel er in Lilongwe voor de meeste bezoekers geen hele grote bezienswaardigheden te vinden zijn, is het zeker een interessante plek om een nacht door te brengen. De meeste bezoekers aan Malawi zullen hier, vanwege de centrale ligging, zeker minstens één keer passeren.

 

Lilongwe bestaat uit twee contrasterende delen, de moderne hoofdstad aan de ene kant en aan de andere kant het gedeelte de oude stad met de kleine lokale straten en markten. Ten zuiden van Lilongwe is de oude stad bijna niet te onderscheiden van andere kleine Afrikaanse steden. Hier vind je een echte mix van commerciële, residentiële en industriële gebouwen. De vele winkels, markten, cafés en restaurants die hier te vinden zijn, verkopen bijna alles wat je maar kunt bedenken.

 

Het nieuwe gedeelte van de stad, is voornamelijk gepland en gebouwd in de late jaren 60 en 70 en is het modernste en meest ontwikkelde deel van de hoofdstad. Brede lanen met mooie bloemperken leiden langs hoge, glanzend witte gebouwen – voornamelijk banken, hotels, ambassades en kantoren. Capital Hill ligt dicht bij het stadscentrum en heeft vele overheidsgebouwen, voornamelijk ministeries.

Explore Malawi biedt op maat gemaakte begeleide privé-safari’s in Malawi (en Zambia) inclusief vervoer, maaltijden, accommodatie en activiteiten. Je wordt begeleid door een ervaren en deskundige chauffeur/gids.

REIZEN

Explore-Malawi-rondreizen-safari’s-met-privéchauffeur-wat-te-bezoeken-01

13 dagen (op maat te maken)
Vanaf: €4490 EUR

Explore-Malawi-rondreizen-safari’s-met-privéchauffeur-wat-te-bezoeken-02

13 dagen (op maat te maken)
Vanaf: €2750 EUR

Explore-Malawi-rondreizen-safari’s-met-privéchauffeur-wat-te-bezoeken-03

14 dagen (op maat te maken)
Vanaf: €3630 EUR

2. LAKE MALAWI

Het meer van Malawi en haar omgeving zijn erg mooi – de combinatie van ruig bergachtig terrein en helderblauw water maakt het een prachtige plek. Het meer wordt gedeeld tussen Malawi, Tanzania en Mozambique, waarbij Malawi gebruik maakt van het westelijke deel.

Het is een van de diepste zoetwatermeren ter wereld met enorme afmetingen waardoor het eigenlijk meer op een binnenzee lijkt. Zeiltochten en kajakken zijn slechts enkele van de manieren om de geheimen van het meer te ontdekken. Er zijn interessante kleine zandbaaien en prachtige stranden langs de rotsachtige kusten, maar ook beboste hellingen en lagunes, evenals het schiereiland Cape Maclear en er zin maar liefst 12 eilanden in het meer gelegen.

 

Dit is een uitstekende omgeving voor watersporten en veel reizigers genieten van het snorkelen, duiken, zeilen, waterskiën en kajakken. Er zijn geen stromingen of getijden om rekening mee te houden. Warm en helder zoetwater in combinatie met het milde klimaat maakt het één en al genieten tijdens de beste tijden van het jaar. Vanzelfsprekend staat er ook heerlijk vers gevangen vis op het menu.

 

De kust is bezaaid met lokale dorpjes, maar er zijn ook lange stukken die onbewoond zijn. Er is een veerboot die rond en langs het meer vaart en aan de zuidkant is het ook mogelijk om de rivier de ´Shire´ te bevaren, welke uiteindelijk uitkomt in de Zambezi-rivier.

3. MAJETE WILDLIFE RESERVE

Majete Wildlife Reserve is een unieke bestemming qua natuurbehoud.

Het verbazingwekkende succesverhaal van natuurherstel en de voortdurende bescherming van bedreigde diersoorten hebben ertoe geleid dat Majete een van de meest populaire wildreservaten in Malawi is geworden. Majete ligt in de ´Lower Shire Valley´ in het zuidwesten van Malawi en toont een verscheidenheid aan prachtige landschappen. En zijn bijna 5.000 dieren uit 16 soorten geherintroduceerd, waaronder zwarte neushoorns, olifanten, leeuwen, luipaarden, cheeta’s, sabelantilopen en buffels. De herplaatsing van beschermde dieren heeft ertoe geleid dat Majete inmiddels een ‘Big Five’-reservaat is geworden en is daarmee de belangrijkste natuurbestemming van Malawi.

 

Het vogelleven in Majete, met meer dan 300 soorten, is rondweg magnifiek te noemen. Er zijn verschillende roofvogels, vier soorten gieren en een grote populatie bateleur-adelaars. Van juli tot november is het park getuige van een overvloed aan trekvogels, waaronder ´skimmers´ in de riviergebieden en de kleine maar prachtige ´rotspratincole´.

4. LIWONDE NATIONAAL PARK

Hoewel Liwonde met 580 km2 relatief klein is, is het met zijn prachtige rivieromgeving, misschien wel het meest populair van alle wildparken van Malawi.

Het wemelt van dieren in het wild die voor spannende safari’s zorgen. Liwonde ligt ten noorden van Blantyre en het spotten van dieren is hier met name zo goed, omdat de rivier de ´Shire´ langs de westelijke grens stroomt. Hierdoor zijn zowel bootsafari’s als de gebruikelijke safari’s per 4×4 of zelfs te voet mogelijk. Olifanten zijn er in groten getale en de rivier trekt talloze nijlpaarden en krokodillen aan. Leeuwen en cheeta´s zijn onlangs opnieuw uitgezet in Liwonde en jagen op verschillende antilopen zoals koedoe, sabelantilope en bushbush. Ook luipaarden, hyena´s en zwarte neushoorn kunnen worden gespot, al moet men hier wat meer geluk mee hebben. Ook het vogelleven is uitzonderlijk gevarieerd. De rivier trekt visarenden aan en wevers bouwen hun nesten in het rivierbos. De Pel’s visuil wordt vaak tijdens de schemering langs de rivieroever gezien.

 

Naast avontuurlijke safari’s en het prachtige landschap biedt Liwonde ook een geweldige culturele ervaring door het brengen van een bezoek aan één van de lokale dorpen net buiten de parkgrens.

 

Mvuu Lodge en Kuthengo Camp zijn eerste klas accommodaties, die beide gelegen zijn aan de oever van de rivier de ´Shire´. Om die lodges te bereiken dienen bezoekers over de rivier te worden vervoerd. Er is ook een landingsbaan in de buurt van de lodges die door chartervluchten worden bediend. Nieuw is Chimwala Bush Camp in het zuidelijke deel van het park aan de voet van Chinguni Hill.

5. MOUNT MULANJE

De berg Mulanje heeft de hoogstgelegen top van Malawi en de kale rotsflanken torenen uit tot wel 3.000 meter, waardoor alles eromheen in een schaduw valt. Mulanje is eigenlijk een ‘massief’ van graniet met een enorme oppervlakte van 650m2 km.

Erosie door rivieren die langs zwakke lijnen op de rots lopen, heeft geresulteerd in diepe kloven die in het hart van de berg zijn ingesleten. Het landschap bestaat uit plateaus, rivieren, watervallen en maar liefst 20 bergtoppen van boven de 2.500 meter.

 

Mulanje staat plaatselijk bekend als het ‘eiland in de lucht’, omdat het plotseling uit de vlakte lijkt te op te rijzen. In tegenstelling tot sommige andere bergtoppen die enigszins ‘verborgen’ zijn in de omliggende bergketens, krijg je echt een gevoel van verwondering en ontzag als je dichterbij Mulanje komt en de berg letterlijk ziet opdoemen.

 

Door de hoge ligging van Mulanje heeft het een eigen microklimaat, met als gevolg een grote verscheidenheid aan vegetatie die de enorme hoogteverschillen weerspiegelt. Mulanje ontleent zijn naam dan ook aan de cederbomen die veel voorkomen in dit berggebied.

 

Mulanje ligt ten oosten van Blantyre en is gemakkelijk bereikbaar. Bezoekers kunnen in een dag rond de voet van het massief rijden, maar nog leuker is het om te wandelen in dit gebied. Er is een groot netwerk van wandelpaden met een verschillende moeilijkheidsgraad. Men kan er gemakkelijk een paar uur doorbrengen tijdens een wandeltocht naar watervallen, maar ook trektochten van meerdere dagen zijn mogelijk om zodoende het hele massief te verkennen.

 

Op slechts een half uur reizen van Mulanje liggen een aantal mooie accommodaties zoals de Thyolo Tea Estates met het Huntingdon House en de Chawani Bungalows.

Op maat gemaakte begeleide privé-safari’s en rondreizen. Verken dit prachtige land met ons!

6. NYIKA PLATEAU

Het Nyika Plateau National Park maakt deel uit van een plateau wat bezaaid is met prachtige bergtoppen en ligt op een hoogte van ongeveer 2500 meter.

Dit gebied staat vooral bekend om de bijzondere inheemse kruiden, heide en interessante planten die groeien te midden van de glooiende graslanden. Overal in de uitgestrekte heidevelden vind je ´eeuwige bloemenpracht´, zoals delphiniums, lobelia’s, gladiolen, ‘roodgloeiende pokers’ en maar liefst 200 soorten orchideeën.

 

Maar hier komen ook grote kuddes dieren voor, zoals de bokken, zebra´s en elanden die bejaagd worden door de aanwezige luipaarden, servals en gevlekte hyena´s. Dat gezegd hebbende, Nyika is niet in de eerste plaats een bestemming voor wild; het gaat eerder om het gevoel van wildernis – de bergen, glooiende heuvels, kleine stroompjes en watervallen. Er zijn ook endemische kameleons, kikkers en padden, verschillende unieke lokale vogels en een verscheidenheid aan vlinders die liefhebbers van verre aantrekken.

 

Nyika kan een ontspannen begin zijn van een reis door Malawi of een koel, verfrissend toevluchtsoord na een hete safari. De meeste bezoekers brengen hier een paar nachten door en combineren dit met wat tijd aan het Lake Malawi.

7. NKHOTAKOTA

Nkhotakota Wildlife Reserve is één van de twee grootste natuurgebieden in deze regio. Het uitgestrekte ruige terrein van maar liefst 1800 km2 wordt doorkruist door een aantal rivieren die langs de rand van de Rift Valley-helling naar beneden stromen, terwijl ze hun weg banen naar het Lake Malawi.

Het grootste deel van het reservaat bestaat uit miombo-bos met stukken grasland en af en toe stukken regenwoud. Het gebied is erg vruchtbaar en er zijn maar liefst 130 geregistreerde vogelsoorten te vinden, waaronder bijzondere ijsvogels en palmnootgieren. Dit is een prachtig voorbeeld van echte, ruige, ongerepte wildernis. Een van de grootste translocaties van olifanten in de geschiedenis van de mensheid vond plaats in 2016/17, waarbij 500 olifanten naar Nkhotakota werden gebracht.

 

Naast de traditionele safari’s per 4×4, zijn er ook mogelijkheden om te gaan wandelen en hiken in Nkhotakota. Ook kunnen reizigers kajakken of op een bootsafari over de Bua-rivier die zich een weg baant door de dichte wildernis. Ook vissen vanaf de oevers van deze machtige rivier bestaat tot de mogelijkheden.

 

In de afgelopen jaren zijn er meerdere nieuwe en professioneel gerunde accommodaties geopend in Nkhotakota Wildlife Reserve zoals de Bua River Lodge, Tongole Wilderness Lodge en Kachenga Bush Camp. Net buiten het reservaat aan de oostgrens ligt het Rafiki Safari Camp met luxe safaritenten.

8. ZOMBA-PLATEAU

Het Zomba-plateau beslaat ongeveer 130 km² en raakt de wolken op 2087 meter hoogte. Een mooi stukje natuurlijke schoonheid en ongetemde wildernis met enkele van de beste uitzichtpunten in Malawi.

De vegetatie op het plateau is een warboel van Brachystegia-bos en inheemse rivier- en bergbossen, waaronder dennen en cederbomen. Zomba wordt gekenmerkt door een wirwar van kleine rustige beekjes die vanaf de kliffen stromen en veranderen in woeste watervallen om daarna uit te monden in pittoreske meren. De bijbehorende vergezichten zijn ronduit adembenemend. Hier komen ook reusachtige vlinders voor en er zijn vele vogels te spotten, waaronder de augurbuizerd en de langkuifarend.

Rondreis Malawi met privéchauffeur/gids! Dé reisspecialist voor uw rondreizen en maatwerkreizen naar Malawi!