OVER MALAWI:
INFORMATIE
OVER MALAWI

Wat je moet weten over Malawi. Lees hier de praktische informatie over Malawi: o.a. geografie, geschiedenis, klimaat, populatie, elektriciteit, vaccinaties, geldzaken, paspoort, visa, economie, taal, eten en de politieke situatie.

3002

HOOGSTE PUNT METERS

192

PERSONEN PER KM2

16

GESPROKEN TALEN

Explore-Malawi-Over-Malawi-Lion

Explore Malawi

INFORMATIE

OVER

MALAWI

Malawi staat terecht bekend als ´het warme hart van Afrika´. Met verbazingwekkend mooie landschappen en misschien wel de vriendelijkste mensen op het continent. Wilde dieren spotten tijdens safari’s in combinatie met ontspanning aan het Malawimeer zorgen voor een reis vol afwisseling. Wilde dieren, natuur, watersport en ontspanning. En met een consistente democratie sinds de onafhankelijkheid in 1964 is het, behalve dat het er heel erg mooi is, ook een absoluut veilig en politiek stabiel land om te kunnen bezoeken.
Explore-Malawi-Over-Malawi-tailor-made-private-guided-safaris-03

GEOGRAFIE

Geen enkel land in Afrika heeft zo´n diverse geografie als Malawi. Prachtige stranden bevinden zich langs de westelijke oevers van het 600 km lange meer van Malawi en tegelijk zijn er zijn ongerepte berggebieden en plateaus met rondtrekkende kuddes zebra’s en antilopen.

 

Malawi is vooral bekend als de mooiste, door land omgeven strandbestemming van Afrika met ongerepte eilanden en prachtige zoetwaterstranden. Het kraakheldere water is met zijn levendige en spectaculaire reeks aan tropische zoetwatervissen ideaal is om te snorkelen, duiken en vissen.

 

Malawi heeft ook maar liefst 11 nationale parken die verschillende leefgebieden van dieren beschermen en waar vele activiteiten worden aangeboden zoals safari’s per 4×4 of te voet, bergwandelingen en beklimmingen en enkele unieke mogelijkheden te paard de hooglanden te verkennen. Voor veel bezoekers zijn het ook de warme en vriendelijke Malawiërs en de rijke culturele geschiedenis die het bezoek aan dit land onvergetelijk maken.

GESCHIEDENIS

In de 15e eeuw begonnen mensen die ten zuiden van het Nyasa-meer woonden een imperium op te bouwen genaamd ´Maravi´, dat uiteindelijk in zijn volle omvang ook delen van het huidige Zimbabwe en Mozambique omvatte voordat het uiteindelijk uiteenviel. In de 16e eeuw bereikten de Portugezen het Maravi-rijk en brachten maïs naar dit deel van Afrika. Aan het einde van de 18e eeuw vielen mensen uit het noorden van Mozambique, ´Yao´ genaamd, Malawi binnen en namen de bewoners mee om als slaven aan de Arabieren te verkopen, totdat in de jaren 1840 de Ngoni, een Zulu-sprekend volk komend uit Zuid Afrika, het gebied binnenvielen en veroverden.

 

In 1859 bereikte David Livingstone, de Schotse ontdekkingsreiziger en missionaris, het Nyasa-meer. Schotse missionarissen bouwden missieposten in het gebied en Britse kooplieden begonnen goederen in de regio te verkopen. Geleidelijk namen de Britten de controle over Malawi over en in 1891 werd het grootste deel van Malawi omgevormd tot het Britse Centraal-Afrikaanse protectoraat. De Britten maakten een einde aan de slavenhandel en legden koffieplantages aan. In 1907 noemden de Britten Malawi Nyasaland en kreeg het een wetgevende raad.

Toen de Eerste Wereldoorlog begon, vielen Duitsers uit Tanzania Nyasaland (Malawi) binnen, maar ze werden krachtig afgeweerd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog dienden bijna 30.000 Malawiërs in de strijdkrachten. Naarmate de Afrikanen steeds beter werden opgeleid, werden ze mondiger en daarmee uitten ze ook steeds meer ontevredenheid over het feit dat ze door Europeanen werden geregeerd. Er waren veel protesten tegen de Britse overheersing en als gevolg daarvan werd uiteindelijk de noodtoestand uitgeroepen.

 

Malawi werd uiteindelijk onafhankelijk op 6 juli 1964 en in 1966 werd Malawi een republiek. De Britse koningin was niet langer staatshoofd. Een tot kort tevoren in Engeland praktiserend arts, Hastings Banda, werd president. Al snel werd Banda’s heerschappij een dictatuur, hij maakte zich tot ‘president voor het leven’, en alle afwijkende meningen werden meedogenloos de kop ingedrukt. Uiteindelijk werd Banda in 1993 gedwongen een referendum te houden en stemde de grote meerderheid voor het einde aan de één-partijstaat. Op 17 mei 1993 werden democratische verkiezingen gehouden en Bakili Muluzi werd de nieuwe president. In 2004 werd Bingu wa Mutharika tot president van Malawi gekozen en begon hij aan een anticorruptie-actie. In 2012 werd Joyce Banda de eerste vrouwelijke president van Malawi.

 

Aan corruptie-schandalen bleef het evenwel niet ontbreken, en zulks blijft een rem vormen op de ontwikkeling van het land. In hoeverre de huidige president, Lazarus Chakwera (sinds juni 2020) hierin wezenlijk verandering kan brengen, zal nog moeten blijken.

KLIMAAT

Het Afrikaanse land is gelegen ten zuiden van de evenaar en bestaat voornamelijk uit heuvelachtige en bergachtige landschappen, het heeft een tropisch klimaat (of subtropisch op grote hoogte) met een warm en vochtig regenseizoen wat loopt van omstreeks half november tot april. Van mei tot eind augustus overheerst een relatief koel en droog klimaat, gevolgd door een heet, maar droog seizoen in september en oktober met gemiddelde temperaturen tussen de 25 en 37 graden Celsius.

Explore-MalaExplore-Malawi-Over-Malawi-privé-safari-chauffeur-en-gids-06
Explore-Malawi-Over-Malawi-privé-safari-chauffeur-en-gids-populatie

POPULATIE

Momenteel heeft Malawi een bevolkingsgrootte van ongeveer 19 miljoen mensen (2020), waarvan ongeveer 75% een christelijke religie aanhangt. De meeste Malawiërs wonen op het platteland. De weinige grote stedelijke centra van het land zijn de hoofdstad Lilongwe en Blantyre, de zetel van de rechterlijke macht van het land.

 

Het grootste deel van de bevolking van Malawi houdt zich bezig met ´cash-crop´ en zelfvoorzienende landbouw. De export van het land bestaat uit de producten van zowel kleine grondbezit als grote thee- en tabaksplantages. Malawi heeft een aanzienlijke hoeveelheid buitenlands kapitaal ontvangen in de vorm van ontwikkelingshulp, wat een grote bijdrage heeft geleverd aan de exploitatie van zijn natuurlijke hulpbronnen. Desalniettemin lijdt de bevolking helaas aan chronische ondervoeding, hoge kindersterfte en schrijnende armoede.

VALUTA

De Kwacha is de officiële munteenheid in Malawi sinds 1970. De Kwacha is gebaseerd op de Zambiaanse Kwacha, die sinds 1968 in Zambia werd gebruikt. De naam kwacha is afgeleid van het Bemba-woord dat ´dageraad´ betekent, en weerspiegelt het nationale motto van vrijheid. De Malawische Kwacha is onderverdeeld in 100 centen.

 

Voor de dagelijkse uitgaven is het altijd belangrijk om een portemonnee met kleinere biljetten en muntgeld te hebben en de rest van uw geld gescheiden en uit het zicht te houden. Zeker als je meerdere dagen in afgelegen gebieden doorbrengt, zorg dan dat je genoeg geld bij je hebt.

BETALEN

Verder is het aan te raden om een ‘mix’ van betaalmiddelen mee te nemen, waaronder contant geld, een wereldbetaalpas en een creditcard (VISA of MasterCard). We raden ook aan om Amerikaanse dollars bij te hebben voor noodgevallen, die je overigens ook nodig hebt voor het overschrijden van de landsgrenzen (inreisvisum). Zelfrijders komend vanuit het buitenland dienen ook hun wegenbelasting in USD te voldoen.

 

Er zijn geldautomaten (Automated Teller Machines – ATM) beschikbaar in de grotere steden van Malawi. Onthoud dat voor elke transactie extra bankkosten in rekening kunnen worden gebracht. Vergeet ook niet de beveiligingsinstellingen van uw bankpassen te wijzigen in ‘Wereldwijd’ indien nodig – vraag uw lokale bank om instructies. In de grotere steden, alsook op het internationale vliegveld, kan men ook bij geldwisselkantoren terecht.

Explore-Malawi-Over-Malawi-privé-safari-chauffeur-en-gids-Flora-Fauna

FLORA EN FAUNA

De diversiteit van de natuurlijke vegetatie weerspiegelt de diversiteit van het land in reliëf, bodem en klimaat. Savanne komt voor in de droge laaglandgebieden. Miombo-bossen – schaarse, open loofbossen die kenmerkend zijn voor droge delen van Oost-Afrika – zijn een belangrijk leefgebied, met name voor de grote zoogdierpopulaties van het land. Bossen met verschillende soorten Vachellia bomen (voorheen Acacia genaamd) zijn te vinden op geïsoleerde, vruchtbaardere plateaus en nabij riviergebieden.

 

Wilde dieren zijn in overvloed te vinden in de verschillende wildreservaten. Antilopen, buffels, olifanten, luipaarden, leeuwen, neushoorns en zebra’s komen voor en nijlpaarden leven in het meer van Malawi. De meren en rivieren van Malawi staan vooral bekend om zijn opmerkelijke biodiversiteit – een enorm scala aan vissoorten (Cichliden) bevolken de rivieren en het meer.

TAAL

Engels is de officiële voertaal, maar de nationale taal is Chichewa. Elke stam spreekt echter een andere taal, zoals Chewa, Yao, Tonga, Sena en Elomwe.

Explore-Malawi-Over-Malawi-privé-safari-chauffeur-en-gids-Taal

VISA

Momenteel krijgen personen uit 34 landen visumvrije toegang tot Malawi. Burgers uit de meeste westerse landen en alle EU-landen moeten echter voorafgaand aan hun bezoek een toeristenvisum aanvragen, dat 90 dagen geldig is.

Tegenwoordig kan men online (https://www.evisa.gov.mw) de e-visumaanvraag voltooien. Hiervoor dient men de volgende documenten te scannen en te uploaden bij de aanvraag:

Pasfoto

Kopie van het paspoort

Boekingsbevestiging van de reis of het verblijf in Malawi

Wanneer je een aanvraag doet namens een minderjarige persoon, dient men ook de volgende documenten te scannen en up te laden:

De gescande originele geboorteakte van de minderjarige

De paspoortpagina van de wettelijke voogd van de minderjarige

Toestemmingsbrief van de wettelijke ouders/voogd

VACCINATIES

Voor een bezoek aan Malawi worden de DTP vaccinaties en de vaccinatie tegen hepatitis A/B aanbevolen. Malaria komt met name in de regentijd voor in Malawi, raadpleeg daarom de lokale gezondheidsdienst voor het meest actuele advies over vaccinaties en preventieve zorg.

Gezondheidsfaciliteiten, klinieken en ziekenhuizen zijn te vinden in Lilongwe, Blantyre, Mzuzu en Zomba. Apotheken en lokale gezondheidscentra zijn ook in het hele land actief.

Explore-Malawi-Over-Malawi-privé-safari-chauffeur-en-gids-Gezondheid

ECONOMIE

Malawi staat in economisch opzicht dichtbij de onderkant van de wereldladder. Het land heeft vrijwel geen delfstoffen. De pijler van de economie van Malawi is landbouw, waarin in de jaren 2000 meer dan 80% van de beroepsbevolking werkzaam was en wat goed is voor ongeveer een derde van het bruto binnenlands product (BBP) en de overgrote meerderheid van de exportopbrengsten. Tabak, thee, suiker en katoen zijn de belangrijkste exportgewassen en is goed voor het grootste deel van de handelsinkomsten van het land.

 

Sinds het midden van de jaren zestig heeft de regering getracht de landbouwsector te versterken door geïntegreerd landgebruik, hogere oogstopbrengsten en irrigatieschema’s aan te moedigen. Om deze doelen na te streven, zijn verschillende grootschalige geïntegreerde plattelandsontwikkelingsprogramma’s in werking gesteld.

Deze projecten omvatten voorlichtingsdiensten, krediet- en marketingfaciliteiten, fysieke infrastructuur zoals wegen, gebouwen en watervoorzieningen, gezondheidscentra, bebossing eenheden en voorzieningen voor opslag en bescherming van gewassen. Toenemende aandacht gaat inmiddels ook uit naar verduurzaming van het grondgebruik middels bodemverbetering.

Explore-Malawi-Over-Malawi-privé-safari-chauffeur-en-gids-Economie

Toerisme is één van de sectoren waarin groei terdege mogelijk is. Het land heeft veel te bieden, en ook een uitgesproken groei zal niet gelijk inhouden dat de toeristen over elkaar heen struikelen. Gelukkig lijkt de regering sterk voor ogen te hebben dat een zo duurzaam als mogelijke groei langs lijnen van hoge kwaliteit het meest wenselijke is. Opdat er nog veel van dit ‘warme hart van Afrika’ genoten mag worden.

POLITIEKE SITUATIE

Malawi is een vreedzaam land en heeft sinds de onafhankelijkheid in 1964 stabiele en democratische regeringen. Het eenpartijstelsel eindigde in 1993 en sindsdien worden er om de vijf jaar vrije parlementsverkiezingen gehouden. Een belangrijke pilaar van de stabiliteit van het land is de rechterlijke macht, die ook in moeilijke tijden haar onafhankelijkheid sterk heeft weten te behouden.

Malawi staat bekend als het ‘warme hart van Afrika’. Wij bieden privé safari’s met chauffeur en gids.